Penyebab Bulu Kaki Lebat Pada Perempuan

Penyebab Bulu Kaki Lebat

Bagi sesetengah perempuan diluar sana, pernahkah anda diejek kerana terlalu banyak bulu kaki? Kadang-kadang, ada yang sampai samakan kita dengan lelaki lagi. 

“Sheila, banyaknya bulu kaki kau, dah macam jantan” kita pun jawab dengan nada segan sedangkan kita dah lama sedar “Laaa ye ke wehh, thanks tau weh” 

Ada juga yang tertanya-tanya mengapa kita mempunyai bulu kaki lebih banyak daripada orang lain. Jadi, apa sebenarnya penyebab bulu kaki lebat pada perempuan? Nak tahu? Jom baca lebih lanjut! 

Penyebab Bulu Kaki Lebat Pada Perempuan

Hormon Penyebab Bulu Kaki Tebal

Antara salah satu penyebab bulu kaki lebat pada perempuan adalah hormon. Apabila seseorang perempuan mempunyai bulu kaki atau tangan yang lebat, ia mungkin kerana badan mereka menghasilkan terlalu banyak hormon khas yang dipanggil androgen. 

Walaupun semua jantina menghasilkan androgen, tetapi lelaki menghasilkan lebih banyak androgen berbanding wanita. Sebab itulah doktor dan pakar kesihatan banyak memanggil androgen sebagai hormon lelaki. 

Hormon yang disebut sebagai androgen inilah menjadi sebab bulu-bulu badan anda tumbuh. Bagi seseorang wanita, jika mereka mempunyai androgen yang banyak dalam tubuh, ini akan menjadi penyebab bulu kaki lebat pada mereka. 

Kadang-kadang, badan kita akan menghasilkan lebih banyak androgen disebabkan oleh masalah kesihatan tertentu.

PCOS

Polycystic ovary syndrome (PCOS) adalah masalah ketidakstabilan hormon yang berlaku kepada sesetengah wanita. PCOS adalah apabila seseorang mempunyai banyak sista kecil (follicles) pada ovari mereka yang hanya boleh dilihat dengan ultrasound.

Sista kecil tersebut boleh menghalang telur wanita daripada membesar dengan baik. Ini boleh menyebabkan masalah dengan hormon yang membantu melahirkan bayi. Ia boleh menyebabkan keseimbangan hormon dalam badan wanita tidak berfungsi dengan baik.

Wanita yang mempunyai PCOS akan mengalami beberapa gejala fizikal dan mental. Antara gejala fizikal ialah pertambahan berat badan, pertumbuhan jerawat dan bulu badan, keguguran rambut dan haid tidak teratur. Manakala gejala mental ialah emosi tidak stabil. 

Diagnosis PCOS

Doktor tidak boleh menguji polycystic ovary syndrome sebelum seseorang mengalami gejala. Biasanya, wanita pergi ke doktor apabila mereka mengalami masalah dan ketika itulah mereka mengetahui sama ada mereka mengalaminya.

Apabila anda pergi ke doktor, mereka akan bertanya soalan tentang simptom yang dialami dan sejarah kesihatan keluarga. Mereka juga akan bertanya sama ada anda sedang mengambil sebarang ubat atau mendapatkan apa-apa jenis rawatan.

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan melakukan beberapa ujian, termasuk :

  • Ujian darah : Prosedur perubatan yang digunakan untuk menilai tahap hormon yang terdapat dalam badan.
  • Ujian tiroid : Pemeriksaan perubatan yang mengukur tahap aktiviti hormon tiroid yang terdapat dalam badan. 
  • Ujian glukosa : Ujian ini mengukur tahap ketahanan insulin dalam badan 
  • Ujian paras lipid : Individu yang mempunyai PCOS mungkin mengalami tahap kolesterol dan trigliserida yang tidak teratur apabila menjalani ujian tahap lipid.
  • Ujian (CT-skan, ultrasonografi) : Untuk menentukan saiz ovari anda, 

Jika terdapat sebarang ketumbuhan, laparoskopi pelvis boleh dilakukan untuk menentukan status dan keadaan ketumbuhan tersebut.

Jadi, dah tau kan punca dan penyebab bulu kaki lebat pada perempuan? Tapi, macam mana pula cara untuk kita buang bulu kaki kita yang lebat ni? Takpayah spend beratus pun! Nak tau? Haaa jom baca lebih lanjut!

Cara Buang Bulu Kaki Tanpa Sakit dan Luka

Tahukah anda, ia adalah isu biasa di kalangan wanita untuk mengalami masalah kulit yang disebabkan oleh kesakitan semasa bercukur dan waxing. Jika anda seorang yang telah lama menangani masalah ini, sudah tiba masanya untuk mencari penyelesaian yang lebih baik.

Nak tahu rahsia buang bulu kaki lebat tanpa sakit dan luka dalam masa 5 minit? 

Memperkenalkan…

PEMADAM BULU PUFF

PUFF

Sebagai alternatif lain, kami mencadangkan Puff! Kini lebih mudah untuk menanggalkan bulu badan. Dah lah murah, cepat, tak sakit langsung dan paling penting, tiada lagi strawberry legs! Tak pandang dah pencukur dan wax lepasni!

GOSOK GOSOK GOSOK…PUFF! TERUS HILANG BULU KAKI LEBAT! Senang kan?? 

Dengan adanya Puff, kita tak perlu insecure lagi dah! Anda dapat nikmati buang bulu kaki yang lebat dengan senang, di mana mana je. Tak perlu wax melekit lekit menggunakan madu, atau tiada lagi bulu tumbuh lebih kasar dan gelap disebabkan mencukur! 

Kenapa perlu pilih Puff? : 

  • Boleh dibawa kemana-mana, masukkan sahaja dalam beg anda
  • Kulit lembut macam bayi, rambut tumbuh lebih halus
  • Rambut tumbuh lebih lambat, dan tumbuh selepas 3 minggu
  • Menghilangkan sel kulit mati serta kulit menjadi lebih sihat
  • Tidak menyakitkan 

Lebih 15,000 pengguna telah berpuas hati! Apa tunggu lagi? Jom buang bulu kaki yang lebat dengan Puff! Dapatkan sekarang dengan harga promosi di https://puffyourhair.com/ 

Related articles

Marie M

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Marie M

My personal favor

Category