Teknik Mencukur Bulu Kaki Dengan Betul Yang Ramai TAK Buat!

Teknik Mencukur Bulu Kaki

Kalau nak tahu, ramai antara kita yang mengabaikan teknik mencukur bulu kaki dengan betul. 

“Eh mencukur pun ada teknik ke?”

Mestilah ada! Kalau kita menggunakan teknik mencukur yang salah, itu lah puncanya terjadi bulu kaki tumbuh dengan lebih lebat dan kasar, terjadinya ingrown hair dan strawberry legs yang tidak sedap dipandang.

“Laaa patutlah!” 

Haaa nak tahu apa lagi akan jadi kalau kita mencukur dengan teknik yang salah? Nak tahu juga teknik mencukur yang betul? Dan alternatif yang terbaik selain bercukur dan waxing? Jom baca lebih lanjut! 

Apa Akan Terjadi Jika Salah Mencukur

Pakar Dermatologi Ron Davis dari Universiti Tulane di Amerika Syarikat menyatakan bahawa mencukur bulu kaki dengan teknik bercukur adalah perkara biasa dan tidak mendatangkan sebarang bahaya dan risiko. 

Sebabnya ialah pertumbuhan rambut berlaku di dalam folikel yang terletak di dalam permukaan kulit. Oleh itu, sebarang tindakan yang diambil pada permukaan dan atas kulit tidak akan memberi kesan kepada pertumbuhan bulu. 

Dalam erti kata lebih ringkas, mencukur mana-mana bahagian badan, termasuk kaki, tidak akan membawa kepada peningkatan kadar atau ketebalan pertumbuhan bulu. 

Cukur bulu pada badan dengan hati-hati!

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda tidak perlu risau dengan mencukur kaki atau mana-mana bahagian lain badan anda.

Walau bagaimanapun, bercukur secara tidak betul boleh menyebabkan kesan sampingan, termasuk :

 • Kerengsaan kulit
 • Keradangan kulit
 • Luka pada kulit
 • Kulit gatal
 • Strawberry legs 
 • Kulit bernanah
 • Jerawat
 • Ingrown hair

Kenapa Kaki Jadi Gatal Selepas Mencukur?

Kenapa kaki saya jadi gatal dan tak selesa ya selepas mencukur? 

Gatal selepas bercukur boleh berlaku kerana pelbagai faktor. Jom tengok beberapa kesilapan biasa yang boleh membawa kepada ketidakselesaan ini : 

 • Tidak menggunakan pelincir seperti krim pencukur
 • Teknik mencukur yang salah iaitu ke arah bulu tumbuh
 • Menggunakan pencukur yang berkarat atau lama
 • Mencukur secara kerap
 • Proses pencukuran dilakukan secara tergesa-gesa

Persediaan Sebelum Mencukur 

Mandi & Scrub Sebelum Mencukur

Selepas anda memotong pendek bulu kemaluan lelaki tersebut, ambil masa sekitar 5 minit sahaja untuk mandi dengan air suam.

Haba dan juga stim daripada air suam tersebut akan membuatkan kulit anda menjadi lebih relaks dan juga lebih lentur untuk dicukur.

Selain itu, sewaktu anda mandi, anda juga boleh menanggalkan sel-sel mati pada kulit dengan menggunakan skrub mandian.

Untuk lebih memudahkan kerja mencukur, anda boleh gunakan minyak pencukur, fungsinya untuk memberikan kelembapan pada kulit dan perlindungan antara kulit serta mata cukur.

Selain itu, ia turut berfungsi mengurangkan keradangan kulit dan ruam pisau cukur.

Untuk mencegah iritasi kulit, pastikan untuk selalu mengaplikasikan lotion setelah cukur. Carilah pelembab yang mengadungi air.

Teknik Mencukur Bulu Kaki Dengan Betul

Hakikatnya untuk mengelakkan sebarang masalah ketika bercukur, anda juga perlu mengetahui cara bercukur dengan betul. Ini sudah tentu dapat menghindari kecederaan atau kegatalan.

Ada beberapa langkah yang boleh anda cuba bagi mengelakkan berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini selepas melakukan cara bercukur dengan betul, antaranya:

 1. Pemilihan alat pencukur
Teknik Mencukur Bulu Kaki

Pemilihan alat pencukur juga penting dalam teknik mencukur yang betul. Mengenai pencukur, anda mempunyai dua pilihan utama untuk dipilih: pencukur manual atau pencukur elektrik. 

Jika anda memilih pencukur manual, terdapat dua jenis pencukur manual yang boleh digunakan. Yang pertama ialah pencukur pakai buang, yang boleh digunakan antara 5 hingga 7 kali sebelum perlu diganti. Jenis kedua adalah shaver yang boleh digunakan berulang kali.  

Pencukur elektrik pula adalah pilihan yang menjimatkan kos kerana ia boleh digunakan beberapa kali dan menawarkan kemudahan yang lebih canggih. Walau bagaimanapun, ia mungkin tidak memberikan tahap kepuasan yang sama seperti pencukur tradisional. 

 1. Bersihkan kulit
Teknik Mencukur Bulu Kaki

Sebelum bercukur, adalah penting untuk kita membersihkan kulit dengan bersih dan teliti. Mulakan dengan mencuci pencukur dengan sabun dan air. Ini akan membantu menenangkan kulit dan membuka liang-liang roma, dan menjadikan proses bercukur menjadi lebih mudah.

Jika anda mencukur di kawasan muka dan kemaluan, anda disyorkan untuk menggunakan sabun yang direka khusus disebabkan oleh peningkatan sensitiviti kulit di kawasan tersebut.

 1. Cara bercukur dengan betul – Gel atau krim
Teknik Mencukur Bulu Kaki

Untuk mencapai hasil pencukuran yang lebih baik, pakar menasihatkan supaya menggunakan krim atau gel semasa proses tersebut. Ini kerana, ia boleh mewujudkan penghalang pelinciran antara kulit dan pencukur, serta dapat memudahkan pergerakan pisau cukur.

Penggunaan krim dan gel turut berfungsi sebagai kaedah yang dipercayai untuk menghalang keperluan bercukur dengan kerap, serta dapat mengelakkan keradangan dan rangsangan pada kulit.

 1. Arah cukuran
Teknik Mencukur Bulu Kaki

Apabila bercakap tentang mencukur bulu, faktor utama yang perlu diingat ialah arah bercukur yang betul. Adalah penting untuk mencukur ke arah pertumbuhan bulu, dan bukannya bertentangan. Teknik ini terpakai pada mana-mana bahagian badan yang sedang dicukur.

Fungsinya adalah untuk mencegah terjadinya razor burn. Kita dinasihatkan untuk tidak menggunakan terlalu banyak tekanan semasa bercukur. Sebaliknya, anda perlu mengambil masa dan menggerakkan pisau cukur perlahan-lahan, tanpa tergesa-gesa semasa proses tersebut.

TAPI, nak tahu alternatif yang lebih MUDAH, MURAH, CEPAT, DAN PALING PENTING……PAINLESS

PUFF

Teknik Mencukur Bulu Kaki

Memperkenalkan…

PEMADAM BULU PUFF! 

Ucapkan selamat tinggal kepada kebimbangan anda, kerana Puff membolehkan anda menghilangkan bulu badan dengan mudah tanpa memerlukan waxing dan shaver yang menyakitkan!

GOSOK GOSOK GOSOK…PUFF! TERUS HILANG BULU!

Dengan Puff, anda akhirnya boleh mengucapkan selamat tinggal kepada rasa tidak selamat apabila menggunakan teknik mencukur yang salah untuk menghilangkan bulu kaki yang tebal. 

Produk ini membolehkan kita membuang rambut dengan mudah dari mana-mana bahagian badan tanpa perlu bimbang bulu tumbuh lebih kasar dan gelap selepas bercukur. 

Kenapa perlu pilih Puff? : 

 • Boleh dibawa kemana-mana, masukkan sahaja dalam beg anda
 • Kulit lembut macam bayi, rambut tumbuh lebih halus
 • Rambut tumbuh lebih lambat, dan tumbuh selepas 3 minggu
 • Menghilangkan sel kulit mati serta kulit menjadi lebih sihat
 • Tidak menyakitkan 

Lebih 15,000 pengguna telah berpuas hati! Apa tunggu lagi? Puff adalah penyelesaian muktamad untuk mencapai kulit yang licin dan sempurna tanpa sebarang risiko! Dapatkan sekarang dengan harga promosi di https://puffyourhair.com/ 

Related articles

Marie M

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Marie M

My personal favor

Category